sobota 27. októbra 2012

Recept na makové rezy


Recept pôvodne pochádza z kuchárskej knihy Ludmily Horeckej Dulovej, podla ktorej makové rezy pripravovala moja babka. Na skvelý zákusok sa nezabudlo ani po babkinej smrti, v tradícii pokračovala moja mama a keď dospeli, pridali sa aj sestra a sestranica. Mama recept, ktorý vám predkladám, upravila na dnešné podmienky.


makové rezy
Makové rezy

Cesto


Suroviny:
300g práškového cukru
7 vajec
1 vanilkový cukor (20 gramov)
15 lyžíc teplej vody
1 kypriaci prášok do pečiva (12 gramov)
180g maku
150g hladkej múky
100g orechov
3 kávové lyžičky strúhanky

Postup:
Polovicu práškového cukru a vanilkový cukor vymiešame so žĺtkami. Pomaly prilejeme vodu. Potom pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a premiešame. Po čiastkach zlahka primiešame mletý mak, orechy a strúhanku. Z bielkov vymiešame tuhý sneh, zmiešame s druhou polovicou cukru a pridáme do cesta. Cesto rozotrieme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech. Upečieme pri 180 stupňoch Celzia do ružova. Po vychladnutí cesto prerežeme po výške na dve rovnaké časti.


Plnka


Suroviny:
120g masla
100g práškového cukru
1 vanilkový cukor(20 gramov)
220g maku
4,5 dcl mlieka
1 škrobový prášok na prípravu pudingového krému napríklad Zlatý klas (40 gramov)

Postup:
1,5 dcl mlieka necháme zovrieť a zabaríme ním mak - vsypeme mletý mak do horúceho mlieka a premiešame. Vznikne hustá kaša, ktorú necháme vychladnúť.
Z 3 dcl mlieka a škrobového prášku uvaríme puding. Nádobu s pudingom vložíme do nádoby so studenou vodou a za stáleho miešania necháme puding vychladnúť.
Maslo s cukrom a vanilkovým cukrom vymiešame, pridáme vychladnutý puding a mak. Všetko dobre premiešame.
Na spodnú časť cesta natrieme plnku a prikryjeme zvyškom cesta.   Trochou plnky potrieme vrch zákuska. Povrch posypeme strúhanými orechmi. Nožom si naznačíme čiary v miestach, kde plánujeme zákusok nakrájať a každý budúci rez ozdobíme polovičkou celého orecha. Pred krájaním necháme zákusok vychladnúť v chladničke.


Poznámky:


-           Mak treba zomlieť tesne pred pečením na mlynčeku. Kupovaný mletý mak alebo mletý mak, ktorý stál viac dní, stráca chuťové kvality a môže byť nahorklý.
-           Mak rozomletý v mixéri vonia a chutí inak ako ručne mletý mak – v ústach pripomína piesok a tým, že nedôjde k roztlačeniu makových zrniečok sa plne nerozvinie jeho vôňa a chuť.
-           Zákusok je možné pripraviť aj z bieleho maku. Na chuti nestráca, zato jeho vzhlad nie je makovo bodkovaný.
-           Cesto býva krehké, je ťažké ho prekrojiť po výške, preto je dobré prekrojiť ho najprv po dĺžke, Vzniknú kratšie a užšie časti, ktoré sa už dajú lahko prekrojiť po výške.