Recept pôvodne pochádza
z kuchárskej knihy Ludmily Horeckej Dulovej, podla ktorej makové rezy
pripravovala moja babka. Na skvelý zákusok sa nezabudlo ani po babkinej smrti,
v tradícii pokračovala moja mama a keď dospeli, pridali sa aj sestra a
sestranica. Mama recept, ktorý vám predkladám, upravila na dnešné podmienky.
Makové rezy
Cesto
Suroviny:
300g práškového cukru
7 vajec
1 vanilkový cukor (20 gramov )
15 lyžíc teplej vody
1 kypriaci prášok do pečiva (12 gramov )
180g maku
150g hladkej múky
100g orechov
3 kávové lyžičky strúhanky
Postup:
Polovicu
práškového cukru a vanilkový cukor vymiešame so žĺtkami. Pomaly prilejeme vodu.
Potom pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a premiešame. Po čiastkach
zlahka primiešame mletý mak, orechy a strúhanku. Z bielkov vymiešame tuhý
sneh, zmiešame s druhou polovicou cukru a pridáme do cesta. Cesto
rozotrieme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech. Upečieme pri 180
stupňoch Celzia do ružova. Po vychladnutí cesto prerežeme po výške na dve rovnaké
časti.
Plnka
Suroviny:
120g masla
100g práškového cukru
1 vanilkový cukor(20 gramov )
220g maku
4,5 dcl mlieka
1 škrobový prášok na prípravu
pudingového krému napríklad Zlatý klas (40 gramov )
Postup:
1,5 dcl mlieka necháme zovrieť
a zabaríme ním mak - vsypeme mletý mak do horúceho mlieka
a premiešame. Vznikne hustá kaša, ktorú necháme vychladnúť.
Z 3 dcl mlieka a škrobového
prášku uvaríme puding. Nádobu s pudingom vložíme do nádoby so studenou
vodou a za stáleho miešania necháme puding vychladnúť.
Maslo s cukrom
a vanilkovým cukrom vymiešame, pridáme vychladnutý puding a mak.
Všetko dobre premiešame.
Na spodnú časť cesta natrieme plnku
a prikryjeme zvyškom cesta. Trochou
plnky potrieme vrch zákuska. Povrch posypeme strúhanými orechmi. Nožom si
naznačíme čiary v miestach, kde plánujeme zákusok nakrájať a každý budúci rez ozdobíme
polovičkou celého orecha. Pred krájaním necháme zákusok vychladnúť
v chladničke.
Poznámky:
- Mak
treba zomlieť tesne pred pečením na mlynčeku. Kupovaný mletý mak alebo mletý
mak, ktorý stál viac dní, stráca chuťové kvality a môže byť nahorklý.
- Mak
rozomletý v mixéri vonia a chutí inak ako ručne mletý mak – v ústach pripomína
piesok a tým, že nedôjde k roztlačeniu makových zrniečok sa plne nerozvinie jeho
vôňa a chuť.
- Zákusok
je možné pripraviť aj z bieleho maku. Na chuti nestráca, zato jeho vzhlad nie
je makovo bodkovaný.
- Cesto
býva krehké, je ťažké ho prekrojiť po výške, preto je dobré prekrojiť ho najprv
po dĺžke, Vzniknú kratšie a užšie časti, ktoré sa už dajú lahko prekrojiť
po výške.